Kiemelt hírek Szentes

Finom lett a Luca-napi pogácsa

A Koszta József Múzeum december 13-án, Luca napi programot szervezett az egyik kiállítóhelyén, a Péter Pál Polgárházban. Egyrészt beszélgettek a Luca napi hagyománykörről, másrészt a Luca-napi pogácsával foglalkoztak, kóstolgatták.

Először Filep Fanni, a múzeum néprajzos munkatársa a jeles nap számtalan szokásairól, hiedelmeiről, jóslásairól és tiltásairól beszélt, sok érdekességet, és néhány, eddig kevésbé ismert részletet is megemlítve.

Ezt követően Dömsödi Imre, a szentesi Páterház étterem (és ideiglenesen Omega étterem) tulajdonosa az általa legjobbnak tartott pogácsa receptet osztotta meg (írásban is) a jelenlévőkkel. Elmondott jó néhány apró trükköt is, amellyel finomabb, puhább, alkalmibb lehet a sütemény.

Természetesen séf által készített ízletes, frissen sült Luca-napi pogácsát meg is kóstolhatták a résztvevők. Meglepetésként volt, aki egy nevet, más pénzérmét talált a pogácsában, de hát ez „lucapogácsa” egyik örökölt és örömteli hagyománya.

Az étterem jóvoltából a pogácsa előtt és után is forró, finom, citromos teával kínálták meg a vendégeket.

Vélemény, hozzászólás?