A gáztűzhelyek lángjainak fellobbanásával július 11-én elstartolt a 12. Derekegyházi Palacsintafesztivál. Ezt követően négy napon keresztül, éjjel-nappal folyamatosan sütik az egyszerű és bonyolultabb receptek alapján készül palacsintát, majd felsorolni is képtelenség milyen sokféle ízzel, lekvárral töltik, és tekerik, fonják, hajtogatják.
A megnyitón jelen volt Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes, a térség országgyűlési képviselője, aki üdvözölte a vendégeket, megköszönte a szervezők munkáját, kiemelte a rendezvény óriási közösségformáló erejét, és természetesen meg is kóstolta a palacsinták némelyikét.
Szabó István, a házigazda község polgármestere azt nyilatkozta, hogy érzései szerint minden előkészületet megtettek, és nagy örömmel várják a helybélieket, a térség lakóit, illetve az ország más tájairól, sőt a külföldről várható „palacsinta-barátokat”.
Megtudtuk, hogy a négynapos fesztiválnak lesz néhány érdekessége:
– az elkészült palacsintákból „házhoz visznek” az aratóknak, a katonáknak, a kórház sürgősségi osztályának, valamint a reggel munkába indulókat is palacsintával várják.
– lesznek olyan napszakok, amikor különleges palacsintákat is készítenek az önkéntesek
– július 14-én, szombaton15 órától a térség polgármesterei sütik a palacsintát
– naponta többször lesz palacsintatánc, amellyel görögországi utat lehet nyerni.
Az első napon kiszállásos véradást szervezett a Vöröskereszt Szentesi Szervezet a dr. Bugyi István Kórház Vérellátó Osztályával közösen, amely sikeres volt, hiszen „palacsintázás közben” 33-an adtak vért.
A Dereklencse Képíró Egyesület „Palacsintafesztivál régen és ma” – címmel fotókiállítással rukkolt ki. A művelődési ház nagytermében Körmendi Ferenc épület makett kiállítását nyitották meg, közreműködött a Derekegyházi Népdalkör.
Nagy népszerűségnek örvendett a Niethammer Tamás és Csatlós Vencel (szentesi fiatalok) által feltalált automata palacsintasütő bemutatása.
Természetesen a fesztivál első óráiban is sok-sok kulturális műsort láthatott a fesztivál közönsége, még az eső sem tudta megzavarni a kötetlen jó kedvet.
Fotók: Lantos Imre